Използването на пощенски сървър позволява фирмената имейл кореспонденция и контакти да се съхраняват на пощенския компютър и да бъдат лесно архивирани, проверявани за вируси и достъпвани през Интернет или офисната компютърна мрежа.

Предоставя Ви възможност за вътрешна (фирмена) кореспонденция, като цялата информация остава  на сървър и неможе да бъде достъпна през интернет от външни компютри или мрежи. Разбира се това може да бъде преконфигурирано ,  в зависимост от Важите желания може да се даде достъп на определен компютър или мрежа до тази поща .

Можете да използвате пощенският сървър и за официалната си кореспонденция на фирмата или за лични нужди, като всичко отново се съхранява и архивира на сървърът.

Ако имате закупен домейн и хостинг, Вие използвате ресурсите на хостинг компанията и всичките Ви пощенски кутии се намират там. Това е удобно, но хостинг компаниите имат ограничение на използваното пространство което Ви се предоставя и това вече може да бъде неудобство. За това при инсталиране на собствен сървър, той може да изтегля цялата налична информация от Вашият хостинг и да я съхранява, като Вие ще я достъпвате много по бързо от фирмените Ви компютри.

Още с пристигането си, писматата могат да бъдат автоматично манипулирани и да отиват в избрани папки по различни критерии.

Много лесно няколко души могат да четат едновременно една пощенска кутия.

При повреда на някой от работните компютри, пощата остава незасегната, защото е на сървъра и се чете директно от там.

При използването на имейл клиенти катo Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird имате голямо предимство, но и един недостатък. Ако Вашата поща се хоства на някой отдалечен сървър при достъпване се изтегля на вашият компютър (например защото нямате достатъчно място на хостинга), по този начин нямате достъп до нея от другаде. Точно този недостатък не съществува ако си имате собствен пощенски сървър понеже той ще съхранява цялата кореспонденция и ще може да Ви я предостави винаги когато желаете.

Разбира се можете да се възползвате и от лесен и удобен за Вас WEB интерфейс за да четете кореспондецията.

На Ваше разположение ще бъде богат набор от инструменти за предпазване на електронната кореспонденция от прихващане, инфектиране от вируси и изпращане на и получаване на нежелани писма (SPAM).

Възможност за използване на вградена антивирусна програма и външни продукти за сканиране за вируси за още по-голяма сигурност.

Изграждайки пощенски сървър създавате по-добра организация и комуникация във вашата фирма/организация, като контролирате всяка налична кореспонденция и сте сигурни, че тя е на сигурно място.

За повече информация и запитвания можете да се обърнете към нас в секция контакти .